Топ 5 най-лесни цветя за отглеждане у дома

В практиката си многократно сме чували изрази като „Не мога да се грижа за цветя”, „Те не си казват какво искат”, „Всичко умира при мен”, „Цветята не ме обичат”. Истината е, че и тук е валиден изразът „за всеки влак си има пътници”. Затова решихме да Ви запознаем с 5 от най-лесните за отглеждане цветя, с които всеки би се справил. Ако вие сте начинаещ в цветарството или просто нямате достатъчно време, но бихте искали зеленина да краси дома Ви, то нашите предложения са Вашето решение.

Хавортия (Haworthia Attenuata)

Това прекрасно, сукулентно растение е един от най-издръжливите и непретенциозни варианти за нехайни стопани. Родът Хавортия произлиза от Южна Африка, принадлежи към семейство Асфоделови и включва около 150 вида. Традиционно вирее в пустинни и каменисти райони, като съхранява течности в месестите си листа, покрити най-често с бели пъпчици. Обича ярка, обилна и недиректна светлина и ще се чувства прекрасно на източен, западен или южен прозорец. Най-хубавата част е, че не е нужно да го поливате често – 1 път в седмицата през топлите месеци и 1 път на две седмици през зимата е напълно достатъчно. Най-добре е просто да следите дали почвата е изсъхнала, опипвайки с пръст и тогава да го полеете.

хавортия ( haworthia attenuata), сукулент

Алое вера (Aloe Vera)

Tова е едно от най-полезните за здравето и красотата растения, които можете да гледате лесно у дома. То също произлиза от рода на Сукулентите и има повече от 300 разновидности. В древните времена е било известно като „растението на безсмъртието”. Както в миналото се е използвало за лечение на кожни, храносмилателни и всякакви други проблеми, така и в наши дни присъства в редица продукти за грижа на тялото. Предпочита сух, топъл климат, така че поливайте, когато усетите, че почвата е суха. Поставете алоето на осветено място, например на перваза на прозореца, като се стремите светлината да не е директна. За предпочитане е да изберете плитка, но широка саксия. Така за няколко месеца ще си имате не само красиво, но и много полезно растение у дома. Във вътрешността си, листата съдържат гел, който е отлично средство за третиране на изгаряния и рани. Нужно е само да отрежете листото, за да извлечете съдържанието му.

алое вера

Сансевиера (Sansevieria trifasciata)

Известна е също като змийско растение, мечове или свекървин език. Отглежда се изключително лесно и е едно от растенията, които нямат нужда от често поливане и обилна слънчева светлина. То има специална коренова система, снабдена с ризоми, които съхраняват вода. Полейте обилно и забравете за него, докато почвата не изсъхне. За успешното му отглеждане е достатъчно да бъде изложено на естествена светлина, на която ще можете да четете книга. Растението е подходящо за отглеждане в спалнята, защото има обърнат цикъл на отделяне на кислород и въглероден диоксид. За разлика от повечето растения, Сансевиерата отделя кислород през нощта, което ще обогати въздуха в помещението.

Сансевиера (Sansevieria trifasciata)

Шефлера (Schefflera Arboricola)

Известна също като Чадър, Шефлерата е от рода Бръшлянови и може да се намери в почти всеки цветарски магазин. Тези растения са изненадващо лесни за поддържане, издръжливи, толерират недостиг на светлина и ниска влажност в повечето вътрешни пространства. Schefflera също се счита за добър освежител на въздуха, листата отделят кислород и абсорбират замърсители като бензен и формалдехид. Това растение ще се чувства прекрасно и навън през топлите месеци. Шефлерата има над 200 разновидности, като някои от тях израстват като дърво със стъбло, други – като храст. Не обича да я поливат често, затова проверявайте с пръст дали почвата е суха и чак тогава полейте обилно.

шефлера (schefflera arboricola)

Нолина (Nolina)

Листата на тази красавица имитират свободно падаща коса и неслучайно е известна с името „Конска опашка”. Буйният и характер си личи отдалеч, но за сметка на това е доста независима и няма прекомерна нужда от вашите грижи. Родината ѝ е Мексико, ето защо не е случайно е способна да издържа на сухо място дълго време. Голямото широко стъбло на растението му служи като резервоар, в който се съхранява вода, необходима за оцеляването му в периоди на засушаване. Въпреки това не бива да забравяте да поливате растението няколко пъти в месеца (като през лятото това трябва да се случва поне веднъж седмично). Нолина е перфектното растение за вас, ако пътувате често, тъй като няма да се притеснявате, че няма кой да го полее във Ваше отсъствие.

нолина (nolina)

Всяко едно растение, независимо от вида, като всяко друго живо същество, има своите базови нужди. Ако вие сте типа човек, който иска да бъде обграден с природа, но няма възможност, желание или познания,то нашата абонаментна поддръжка е точно за Вас. Ние ще ви спестим време и усилия, а резултатите ще са удивителни. Цветята във Вашия дом, офис, ресторант или хотел са наша грижа.