banana plant

Знаете ли, че банановото дърво не е точно дърво а  вид трева? Точно така – това растение, което ражда любимите на всички ни жълти плодове, е най-високата трева в света. То в действителност няма стъбло, а това, което виждаме от него са листата му. Те се наслагват едно върху друго и така образуват псевдостъбло, което е основата на дръжките на листата.

Произход

Бананите (Musa) първоначално са култивирани в Югоизточна Азия и Австралия, откъдето отглеждането му се разпространява до тихоокеанските острови и бреговете на Индийския океан и Южна и Централна Америка. За негова родина се смята Малайският архипелаг, като много и най-различни видове се отглеждат днес и в Папуа Нова Гвинея, Малайзия и Филипините.

В наши дни е напълно възможно да отгледате това екзотично растение в домашни условия и даже да берете плодове от него. Вижте как:

Подходящи сортове

Съществуват сортове, специално култивирани за отглеждане вкъщи, които да не достигнат до прекалено големи размери, така че да ви създадат излишни проблеми. Ето някои подходящи такива:

·       Джудже – достига от 1.5 до 1.7 м височина;

·       Киевско Супер-джудже – достига от 0.800м до 1м височина.

Имайте предвид, че обикновено банановото дърво започва да дава плодове между първата и третата година, така че ще трябва да се заредите с търпение.

Засаждане

Както с останалите растения, така и тук, имате 2 варианта – от семена и от разсад. Ако изберете първия вариант, при правилни грижи, ще израсте диво и издръжливо растение, но ще е необходимо повече време и е почти сигурно, че ще ражда негодни за консумация плодове. Ако се спрете на разсад, то тогава шансовете за вкусна и ядлива реколта се увеличават значително, тъй като сортовете, които се предлагат в цветарските магазини се размножават вегетативно.

Отглеждане от семена

След като закупите семената, ще се наложи да изчакате около 2-3 седмици преди появата на кълнове. За да имате успех, е необходимо да разчупите леко черупката им с пила за нокти, игла или малка ножичка. Нужно е да направите малки драскотини, не да пробивате семето.

Вземете малки саксиики с диаметър около 10,15 сантиметра или продълговато сандъче, в което е необходимо да оставите разстояние около 15 сантиметра между отделните семена. За субстрат можете да използвате смес от речен пясък и торф в съотношение 4:1. Листна и тревна компостна почва с малък примес на торф и пясък също е добър вариант.

Важно е да се направи добър дренаж. Поставете семената на повърхността и малко ги натиснете, но без да ги засипвате отгоре – важно е да имат достъп до светлина. Покрийте саксиите с фолио и ги поставете на осветено място, но не на директно слънце. През няколко дни махайте фолиото, за да се проветряват и пулверизирайте субстрата, ако е поизсъхнал. Не допускайте преовлажняване и гниене.

След като растението поникне, започва да се развива доста бързо.

Отглеждане от разсад

Когато закупите банановото дърво, го оставете няколко дни на мястото, където планирате да го държите. След това, обаче е добре да се пресади в саксия с обем 5-7 литра. Струва си да рискувате и с по-голям съд, тъй като растението не обича да се пресажда често. Не пропускайте да направите дренаж от керамзит, върху който можете да насипете тънък слой пясък.

Подходяща почва

Обикновената почва от широколистна гора е отличен избор. Можете да добавите хумус в съотношение 1:10. Ако търсите по-лесен вариант, можете да вземете подходяща почва за банани от магазина.

Местоположение

Тъй като идва от тропиците, бананът обича да бъде на топло (около 25 градуса) и светло място. Поставете го до прозореца, но избягвайте директна слънчева светлина. През лятото можете да изкарвате растението на балкона, но винаги под тента или навес. Добре е също да внимавате, когато сте покрай него, тъй като листата му са деликатни и лесно се начупват, което води до тяхното изсъхване. Пазете банановото дърво от течения.

Поливане

Бананът се нуждае от редовно поливане ( 1,2 пъти в седмицата), като най-добрият начин да прецените честотата е като проверявате с пръст почвата. На повърхността може да изглежда суха, но в дълбочина да не е. През зимата растението изпада в латентно състояние и е добре да редуцирате поливането на половина. Влажността във въздуха също е от голямо значение, затова е важно да пръскате често листата с вода.

Торене

В топлите месеци (от март до октомври) е необходимо да се наторява на всеки 1-2 седмици, а през зимата – между месец и половина и два. Важно е да запомните, че не трябва да слагате повече от 5-6 грама тор на литър вода, защото корените могат да изгорят.

Защита от вредители

Банановото дърво не се отличава с нещо повече от останалите растения по отношение на вредителите. Като превенция все пак, можете да посипвате почвата с тютюн или тютюнев прах веднъж в месеца. Друго, което бихте могли да правите е 1 или 2 пъти в годината да поливате с бледорозов разтвор на калиев перманганат.

Отглеждането на банан вкъщи си има своите специфики, както при всяко друго растение. Ако вие, обаче сте от типа хора, които биха искали да имат цветя в дома си, но  нямат време да се грижат за тях или просто не умеят да го правят, можете да се доверите на професионалистите от PrettyGarden.bg.