Голяма част от гражданите асоциират прекрасните пролетни дни с мириса на лалетата и останалите градински цветя. Всеки един от нас, който живее в къща, разполагаща с двор, мечтае да създаде такъв кът, предназначен за релакс и място, където да отпива сутрешното си кафе. Навярно лалетата биха допринесли изключително много за изграждането на подобен ви участък от двора ни.

Не е нужно да живеем в Холандия, за да се радваме на прекрасни лалета и в нашите градини. Единственото, от което се нуждаем, е да съберем колкото се може повече информация за тяхното правилно отглеждане и да запретнем ръкави.  За никой не е тайна, че климатът и почвите в нашата страна предлагат изключително добри условия за отглеждането на растителност.

Истината за лалетата. Каква е тя?

Лалетата не са никак капризни цветя. Дори напротив. В никакъв случай не е нужно да им предоставяте специални торове, поддръжка, поливане или друго, за да ви дарят с наслада от цветове и ухание. Те се отглеждат лесно и се култивират по абсолютно същия начин, а в същото време са толкова нежни и копринени, че окото ви трудно може да им се насити.

Може би не малко хора дълго умуват как всъщност да стартират процеса на отглеждане при лалетата. Единственото, което се изисква от вас, е да изберете разцветката и да преминете към засаждането им. Те не само не са капризни, но дори и да не сте почерпили каквато и да било информация за тяхното отглеждане, то бъдете сигурни, че природата е тази, която ще си свърши работата.

Ако сте засадили грудката по начин, оказващ се неправилен, то вашите лалета ще ви изненадат много скоро с прелестните си цветове. Дори и засадени на грешната дълбочина, те пак ще се покажат на повърхността, стига да не е твърде на дълбоко.

Засаждане

Не е необходимо да закупувате специални торове, за да виреят лалетата, така както на вас ви се иска. Има такива видове градински цветя, при които трябва да се спазва до сантиметър разстоянието, на което ги засаждате. При лалетата това не важи, достатъчно е да бъдат на 5 – 10 сантиметра едно от друго.

Както всеки един растителен вид, така и лалетата, имат своите заклети врагове. Основна заплаха за тях са катеричките. Ако видите в двора си това животно, то бъдете сигурни, че тя не е дошла съвсем случайно. Мишките също се оказват не по-малка заплаха, както и плъховете.

Цъфтеж

Лалетата, както всички останали растителни видове имат свой период на цъфтеж, в зависимост от това кога сте решили да ги посадите. Есенните цветя ще ви дарят с прелестта си за много по-кратък период от време, в сравнение с пролетните. Те ще ви радват месеци наред. Периодът на цъфтеж на пролетните лалета е между 3 до 4 седмици.

Лалетата са перфектното решение за онези от вас, които не притежават никакъв опит в отглеждането на цветя. Те по никакъв начин не биха ви затруднили, докато се опитвате да ги развъдите в своята градина. И въпреки това, голяма част от гражданите не разполагат с време, което да инвестират в отглеждането на лалета. Те могат да се възползват от услугите на фирма, специализирана в сферата на озеленяването.