отглеждане на домати в саксия

Отглеждането на зеленчуци в домашни условия става все по-популярна практика. Нуждата от екологично чиста храна и любопитството вдъхновяват все повече хора да експериментират в саксийното отглеждане на балкона. Един от най-честите избори за тази цел е всеобщият любимец – доматът.

Родината на домата е Централна и южна Америка, Мексико и Перу. В Европа се появява през 16ти век, като в началото европейците са го отглеждали като цвете.  Вижте кои са най-важните условия, за да постигнете отличен резултат и да обогатите трапезата си с домашно отгледан зеленчук.

Подбор на сорт

При подходящи условия, почти всеки сорт домати може да се отгледа в саксия, но с различна успеваемост. Затова е най-добре да изберем такъв, който е подходящ именно за това. Сортовете, предназначени за отглеждане на закрито, имат свои генетични характеристики – те са със съкратени междувъзлия, лесно понасят недостатъчно осветление и някои плодове плодят добре, дори и при недостиг на хранителни вещества и ограничено количество почва.

Най-добре е да се насочите към сортове чери домати. Подходящи са миниатюрни сортове с височина на храста не повече от 30 – 40 см. Ето списък със сортове, които са подходящи за отглеждане в саксия:

 • Baby
 • Little Red Riding Hood
 • Bonsai Micro F1
 • Pearl
 • Роуан чудо
 • Златен букет
 • Малка червена шапчица
 • Totem
 • Пинокио
 • Балконно чудо
 • Minibel
 • Mio
 • Тиени Тим
 • Aкробат
 • Florida Petit

Когато подбирате семената е добре да съобразите избора с условията, с които разполагате. Ако Вашето жилище не разполага с места с достатъчно слънчева светлина например, се спрете на сорт, пригоден за недостатъчно осветление. Най-добре е да се консултирате на място.

Период на засяване

Препоръчителното време за засяване е между април и май. По това време температурите вече не са склонни да падат под 11ºC, което е от съществено значение, тъй като това растение не оцелява при по-ниски температури по време на етапа на растеж.

Позиция

Доматът има нужда от място на завет, с обилна светлина, особено в ранния период на растеж, тъй като климатът по това време може да е хладен и влажен. Важно е терасата, верандата или вътрешния двор, където ще поставите доматите, да са добре осветени – за препоръчване е югоизточно, южно или западно изложение. Ако разполагате с пространство, гледащо на север, не трябва непременно да се отказвате от градината си. Очаквайте, обаче забавен растеж на растенията и стъблата, с дълъг и тънък външен вид. В последствие и реколтата няма да бъде толкова обилна. Още нещо, на което трябва да обърнете внимание, особено в града е дали около Вас има източници на засенчване – сгради, дървета и др., тъй като те могат допълнително да попречат на растежа на доматите. Това би могло да е от полза единствено при експозиция на юг.

Саксия

Тук разнообразието е голямо. Можете да използвате тенекия от сирене, кофа от боя, пластмасови бутилки и дори саксийник. За предпочитане е да не използвате керамични саксии, тъй като са прекалено тежки и трудни за пренасяне и съществува риск от счупване. Наличието на пространство около растението е от изключителна важност, затова гледайте съдът, който се избрали да бъде минимум 90 см в широчина и 114 см в дълбочина.

Почва

Доматите са взискателно растение по отношение на хранителните вещества на почвата. В този смисъл универсалната почва няма да доведе до желания резултат. Най-добрият вариант е да направите почвения субстрат. Можете да смесите трева, градинска почва, компост, торф и пясък. Ако добавите въглен към субстрата, той ще обогати почвата с пълен комплекс от микроелементи, с изключение на азот. Друг добър вариант е комбинация от пясък и чернозем в съотношение 1:4 или 1:3. В случай че нямате възможност да подготвите почвата сами, можете за използвате специална почва за домати, купена от магазина. Отводняването на растението е от първостепенно значение. Ако използвате саксии, задължително проверете дали има достатъчно големи отвори в долната част и поставете чиния отдолу. При затворените съдове е добре да поставите слой експандирана глина на дъното.

Посяване

Доматите в домашни условия могат да се отглеждат или чрез сеитба или чрез разсад. В случай, че изберете първия вариант, семената не се накисват преди засаждането, а веднага се поставят в съдовете, приготвени за засаждане, вграждайки ги в почвата, надълбоко. Препоръчва се да покриете земята с прозрачен залепващ филм. След появата на първите издънки филмът се отстранява, но не по-рано от 5 дни след засаждането. За по-добро покълване на семената, веднага след засаждането им в почвата, земята се полива с топла вода.

Друг интересен вариант е използване на семена от домат, закупен от магазина. В този случай, нарязваме домата на филийки от половин сантиметър. Поставяме ги в саксия поотделно, пълна с навлажнен субстрат. След това ги покриваме с още субстрат.

Поливане

Доматите не обичат нито прекалено суха почва, нито прекалено влажна. За препоръчване е да поливате , когато горната част на почвата е напълно суха от миналото поливане. Внимавайте да не прекалите, тъй като съществува риск от гниене на корените. За да избегнете гъбични заболявания по растението, като пероносна мана, можете да поливате в основата на растенията, а не надземната част, ако съдът го позволява. Също така, използвайте вода със стайна температура. Ако поливате директно с вода от чешмата, това може да причини шок да нагрятите от слънцето корени.

Напояване, когато Ви няма

През летните месеци отсъствието от дома е почти неизбежно, но липсата на поливане може да бъде пагубна за доматите. Можете да използвате методът на гравичното капково напояване или най-добре цялостна, автоматизирана система за капково напояване, която ние можем да Ви осигурим.

Мулчиране

За още по-добри резултати и защита от плевели, бихте могли да използвате тази добре изпитана техника. Поставянето на органичен или неорганичен слой в основата на растението регулира по-добре температурата и влагата в почвата. Бихте могли да използвате слама, тор, компост, окосена трева, паднали листа, борови иглички, накъсана хартия, вълна, чакъл и др.

Пазете от слънчево изгаряне

На тераси или балкони изложени на слънце и с бели стени, които отразяват светлината, растенията могат да страдат от стрес от прекомерна инсолация и бързо да дехидратират, особено в горещите летни месеци.

За да ги предпазим, бихме могли да поставим защитна мрежа за засенчване или да напръскаме растенията с каолин – фин, глинест минерал, който създава бяла патина върху растителността, предпазвайки я от възможни изгаряния.

Болести и вредители по доматите в саксия

Болестите и паразитните насекоми са едни и същи, които ги застрашават, както при посевите на открито, така и на балкона. Разликата е, че в изкуствена среда е по-трудно да се пресъздаде екологичното равновесие, типично за градините. Поради това и вредителите са по-агресивни. За да предотвратите най-честите проблеми, можете да поръсвате с мацерирана коприва, чесън и хвощ.