Листни фертлайзери (това е все по-налагащ се термин за торове) представляват цяла група от разредени разтвори, които има една много характерна особеност – те не се прилагат в почвата, както е широко прието да се прави, а се поставят направо върху листата на растенията.

Предназначението обаче не се отличава от това на класическите продукти. Както и при използването на обикновените почвени торове, целта на листното торене е да се осигурят на растенията във вашата домашна градина достатъчно хранителни вещества, които са необходими за да се осигури сила и енергия за добър растеж и развитие на растението.

Листното торене обаче е сравнително нов метод за подхранване и като такъв има много скептици, които не вярват особено в него. Задават се важни въпроси като това дали има някаква наистина трайна полза за растението или всичко е просто една реклама, както и дали достига някаква част от торта до корените или се използва само това, което попадне върху листата.

недостатъци на листните торове

Кога листните фертилайзери не са най-доброто решение?

За почти всички познати ни видове градински растения, които се използват широко в оформянето на различни паркове и дворови пространства, основният път за усвояване на хранителните вещества е чрез кореновата система на растението, която е един съвършен инструмент.

Листата са един от органите на растението, но те всъщност в повечето случаи са покрити с фина восъчна ципа, която всъщност ограничава влизането на вода, хранителни вещества и други в растението.

Разбира се, листните торове не са напълно безполезни, както много хора могат да прибързат да констатират. В някаква малка и ограничена степен хранителните вещества, които биват прилагани върху листа, могат да бъдат абсорбирани и използвани от растението, като съответно за него ще има известни ползи от наторяването.

Проблемът на листните фертилайзери произлиза от това, че някои от най-основните хранителни вещества, каквито са азот, фосфор или калий, не могат да бъдат абсорбирани в достатъчно количество през листата. Проблемът остава дори и ако се опитате да им набавите нужното количество с по-интензивно наторяване, тъй кат капацитетът на листата да усвояват е нисък. Всичко това означава, че ако за наторяването използвате единствено продукти с листно приложение, в случая с тези три хранителни вещества може да се стигне до сериозен недостиг за растението.

Ето защо според опитни специалисти в областта на градинарството и ботаниката прилагането на листни торове е полезно и допринася за здравето на растението, но само по себе си не е достатъчно за да му набави всичко необходимо. От друга страна, ако растението вече е наторено с достатъчно продукти съдържащи азот, фосфор и калий, листно приложение няма да има абсолютно някакви положителни ефекти върху неговото състояние.

Нещо повече – ако концентрациите на хранителни вещества в спрея за листа са твърде високи, тогава щетите върху самите листа може да са неприятни, а в някои по-тежки случаи това може дори да убие растението.

Много е важно да се прави разграничение между листно торене и прилагането на разтворими хранителни вещества в течна форма, защото това са две наистина много различни неща. Докато при листното торене листата се пръскат с торове, то при прилагането на хранителни вещества в течна форма торта се прилага на корените, но просто не е в твърдо, а в течно състояние. Въпреки това, при прилагането на листни торове в по-големи количества, торта се стича по листата и пада в почвата. В резултат на това, почвата се наторява в известна степен. Тук обаче хранителните вещества отново достигат до растението по коренов път.

В подобни случаи много от хранителните вещества ще останат неусвоени от листата, но за сметка на това ще се оттекат и ще бъдат усвоени в почвата. От гледна точка на растението, този процес не е много по-различен в сравнение с това, което се случва, когато добавяме суха тор в почвата и след това полеем с вода.

Въпреки че течната тор в почвата би била също толкова ефикасна колкото са и сухите торове, тя би излязла много по-скъпа при работа по озеленяване. Освен това, течността бързо би се оттекла в дълбочина, докато сухата тор на гранули постепенно се разтваря и бавно освобождава хранителните си вещества.