Листните фертилайзери биват едновременно възхвалявани заради своите многобройни качества, но и в същото време отнасят изключителна критика заради недостатъци. Най-общо казано, това дали ще сте доволни или не до голяма степен зависи от проблемите, с които се опитвате да се справите при озеленяване на вашата градина.

Кога да ги приложим?

Един пример за изключително подходящ момент за използването на листни торове е когато растенията са в лошо състояние в резултат на силно изтощение поради липса на хранителни вещества в почвата. В такъв момент можете да третирате не само корените с избрания от вас течен или сух наторител, но също така можете да използвате подходящия листен фертилайзер за да обработите листата. Това ще помогне да подсилите растенията допълнително. Важно е да се спомене, че част от хранителните вещества могат да се поемат и от листата, така че при силно изтощение това може да е много от полза.

ползи от използването на листни торове

Спасение за растението в някои особени ситуации

Ако съществува сериозен недостиг на хранителни вещества, тогава продуктите с листно приложение могат да бъдат едно от най-ефикасните средствата за осигуряване на бързо, но все пак временно решение на проблема, пред който е изправено растението.

Някои почвени условия, като например твърде високо или пък твърде ниско рН, продължителен период на суша, прекомерна и нетърпима влага или ниски температури могат да причинят ситуация, в която някои жизнено важни хранителни вещества да не могат да бъдат достъпни за поемане и абсорбиране от корените на растението. Ако на лице е някое, което и да било, от тези условия, проблемът може да бъде много по-бързо и по-ефективно коригиран с фертилайзери за листно приложение, отколкото с приложение на тор в самата почва.

Класически пример за много високоефективно използване на листни торове е когато искаме да подхраним растението с микроелементи като желязо. То е изключително ценно за здравето на растението. При високи нива на рН на почвата, желязо не може да се абсорбира от корените на растенията, макар че е възможно нивата на желязо в пръста да бъдат на много високи, дори оптимални нива.

Някои растителни видове като боровинки, азалии, рододендрони и дори едри растения каквито са дъбовете, могат да са доста по-чувствителни към високо рН на почвата от други видове. При високи нива на рН, желязото не може да се абсорбира правилно, което може да доведе до пожълтяване, особено на младите листа, което застрашава цялото растение.

При подобна ситуация е най-добре да се направят някои постъпки към намаляване на рН на почвата. Друг възможен вариант е изборът на видове растения, които да са по-толерантни на високи нива на рН. Макар, че двата варианта са предпочитаните дългосрочни решения на вашия проблем, има начин и временно да се облекчи това състояние на растенията и да се избегне масовото пожълтяване на листата. Начинът е да се прилагат неорганични соли като железен сулфат или желязо директно към листата на растението, което ще ги запази тъмнозелени и жизнени за по-дълго време.

Ако купувате продукт за директно приложение върху листата на растенията, можете да се консултирате предварително със специалисти, например със служители от магазина, от който купувате продукта, които да ви кажат в какво съотношение трябва да е разтвора и как точно да се прилага върху листата. Уверете се, че при прилагане течността изпръскана от спрея върху листата ще ги покрие напълно. Приложението на продукти със съдържание на желязо е най-ефективно скоро след поникването на новите листа и помага само на тези листа, които са били напръскани. Желязото няма как да достигне до листата, които не са третирани, така че най-вероятно новите листа няма да бъдат защитени от пожълтяване, освен ако не решите проблема с почвата за постоянно.

Обикновено са необходими две или три приложения за да се гарантира, че всички новопоникващи листа са добре покрити. Листните спрейове със съдържание на желязо ще трябва да се използват повторно всяка година, поне ако не се вземат мерки, за да се коригират нивата на рН на почвата. Една от особеностите на листата е, че те са създадени да не поемат какво да е през себе си. Има обаче една тънкост, която доста интензивно се използва от производителите на листни препарати за подхранване. Става дума за съставки, които имат омекотяващо влияние върху листата и това им позволява да поомекнат и да поемат достатъчно количество желязо и други подхранващи вещества през себе си.

Важно е тези продукти да се използват с мярка и да не се прекалява с тях. Освен това е важно ако след обработка падне силен дъжд, лисата да бъдат третирани повторно, защото напръскания върху тях продукт ще се отмие.