В повечето случаи проблемите, с които се сблъскваме в интериорното озеленяване са много сходни. Това означава, че в интернет лесно могат да се намерят предложения за това как да решим някои от най-основните проблеми. Обикновено причинителите на проблеми с домашните растения са няколко, като едно по-подробно разглеждане може да ни даде добра представа.

1. Преполиване и преовлажняване

преполиване на домашни растения

Повечето стайни растения в един или друг момент от живота си умират от преполиване с вода. Това е довело до смъртта на повече домашни растения, отколкото всяка друга причина, за която можете да се сетите. От огромно значение е никога да не позволявате на саксията да стои накисната във вода. Вероятно и вие както повечето хора имате поставена чинийка под саксията и вероятно си мислите, че така спасявате растението.

Всъщност, след като водата изтече, тя остава в чинийката и пръста не може напълно да се отцеди. За да се справите с това, поставете камъчета в чинията и след това поставете саксията върху тях, за да я вдигнете нагоре и далеч от водата в чинията. Уверете се, че саксията има подходящи дренажни отвори в долната си част, които да позволяват водата наистина да изтече ако е в повече. Оставете почвата да изсъхне напълно между поливанията. Когато поливате, сипвайте водата в коренната зона на растението, а не върху листата.

2. Твърде сухият въздух

Вероятно ще се изненадате да прочетете това, но твърде сухият въздух оказва много голямо негативно влияние върху здравето на растенията. Когато въздухът е твърде сух, повечето цветя започват да страдат, като ефектът е основно върху техните листа. Те започват постепенно да губят своята влага, а като резултат напълно загубват листата си или по-голямата част от тях. Ако имате подобрен проблем с цветя у дома, то най-добре би било да пръскате листата им от време на време с пулверизатор, което ще възпрепятства изсъхването.

3. Оскъдната светлина

домашни растения проблеми

Сред водещите проблеми, с които се сблъскват хората, които отглеждат растения у дома, това е оскъдната светлина. Недостатъчното количество светлина означава, че човек може да очаква скоро растението да залинее, да получи пожълтяване на листата и като резултат може да се стигне до загиването му. За да решите този проблем, вие можете да направите най-общо казано две неща. Първото е да изберете място за своите растения, на което те да се чувстват по-добре и на което да получават по-голямо количества слънчева светлина.

Другото, което бихте могли да направите, това е да изберете тропически видове растения, които произхождат от дъждовните гори. Те като цяло могат да виреят и в условията на оскъдна светлина. Това се дължи на факта, че в дъждовните гори повечето растения нямат достъп до ярка слънчева светлина, поради което са адаптирани към по-мрачна среда.

4. Високи температури

Малко вероятно е да знаете, но повечето растения не толерират високи температури през нощта. Повечето растения предпочитат през нощта да им бъде хладно, което се дължи на факта, че в естествена природна среда, нощите най-често са свежи и прохладни. Единственото изключение са някои тропически видове, които без проблем могат да издържат на подобни условия.

5. Изсъхване

Друг сериозен проблем, който растението може да преживее е да остане не достатъчно добре полято. Това е много неприятно и обикновено се дължи на страховете да не го удавим.

Уверете се, че цветето няма да се дехидратира докато се опасявате от това да не го преполеете. Обикновено трябва да се спазва една средна линия на поведение и всички крайности биха били вредни за вашите растения.

6. Липса на дупки на дъното на саксията

Липсата на специални отвори в дънната част на саксията може да предизвика сериозни затруднения на растението. Подобна немарливост почти винаги завършва фатално за него, защото то няма ресурс да се справи с липсата на въздух и прекомерната влага, която се образува на дъното на саксията.

7. Местене на саксията

Сред сериозните проблеми, които водят до смъртта на много растения са местенето от едно място на друго. Това е доста неприятно и може определено да се окаже фатално за по-чувствителните видове. Разликите в светлината и температурата понякога се оказват непреодолими за растението, като по този начин то определено не винаги е в състояние да се справи.

Добре е да не предприемате радикални промени. Старайте се винаги да се поддържа някакво стабилно ниво на светлината и температурата. Това може да се направи като се внимава при местенето от една стая в друга за да се избере помещение със сходни условия.