Колебаете се дали да засадите повече дървета в двора си? Има хиляди причини да направите това и естетиката далеч не е единствената. Засаждането на дървета се оказва изключително полезно и то от най-различни ъгли, когато говорим за озеленяване на градината.

1.Повече прохлада през лятото

Сенчестите дворове предлагат много повече приятна прохлада през жарките и знойни месеци от годината. Вместо да стоите у дома на климатик, много по-здравословно и естествено решение би било да се отпуснете под плътната сянка на някое кичесто дърво в двора си.

2.Плодове без пари

Плодните дървета не само предлагат много приятна прохлада, но те също така предлагат и разнообразие от вкусни и сочни плодове. Това ще ви спести много средства в разгара на лятото, когато човек трябва да хапва колкото се може повече пресни плодове и зеленчуци.

3. Задържат влагата в почвата

Когато имате повече дървета в двора, тяхната коренова система ще предпазва водата от изветряне и ще я задържа по-дълго време в почвата. По този начин нуждата от поливане значително ще намалее и растенията в двора ще се чувстват много по-комфортно на цената на много по-малко изразходвана вода.

4.Намаляват вредата от слънцето

Ако обичате през лятото да се събирате с близки и приятели в двора, вероятно вече сте забелязали, че под гъстата сянка на дърветата кожата ви остава доста по-защитена от вредното влияние на слънцето. Това прави двора много по-безопасно място, където да прекарате повече време на цената на по-малко притеснения. Дърветата играят ролята на сериозна физическа преграда пред слънцето. Разбира се, вие трябва винаги да ползвате слънцезащитни препарати, но все пак това е от голямо значение.

5. Дърветата благоприятстват вашия бизнес

Знаете ли, че ако имате повече дървета около своя офис, магазин, хотел, кафене или ресторант, това може да засили сериозно нивото на бизнес активност около вас. Причината е, че хората несъзнателно се привличат от растенията без да разбират това, което ги кара да предпочетат вашата услуга пред тази на конкурент, около който няма толкова зеленина.

6. Дърветата лекуват

Дърветата оказват много положително влияние върху човешката психика. Имайки повече дървета в своята градина, вие е сте много по-малко изложени на стрес причинен от натоварено ежедневие. Освен на нервите, пищната дървесна растителност в двора благоприятства състоянието и при всякакви други здравословни оплаквания, като се счита, е гледката на дървета в градината допълнително помага за оздравяването на хора с различни проблеми.

7. Дърветата намаляват насилието

Изключително интересен факт е, че в САЩ къщи, чиито дворове са засадени с по-голям брой дървета, значително по-рядко стават обект на взлом или на други форми на агресия от страна на външни лица в сравнение с домове, в които липсва свежа и тучна растителност в градината. Освен това, счита се, че повечето дървета в двора на къщата създават усещане за защитеност в хората. Това ги кара да живеят по-спокойно, да изпитват по-малко страх и да са много по-спокойни на мястото, на което се намират.

В случай, че вече имате дървета в своята градина, които допринасят за нейната красота, то не пропускайте възможността да им осигурите адекватна поддръжка посредством специална поливна система, специализирана да обслужва подобен тип растителност.