Добре познатите домашни цветя и рстения имат специалната способност да създават уникален уют. Те напомнят за природата, която така или иначе рядко пускаме у дома си. Едно растение е способно да създаде природно усещане във всяко помещение, в което бъде поставено.

Растенията в контекста на озеленяването на дома или офиса обаче не са просто вещи. Те не са част от мебелировката и интериора, който просто поставяме в стаята си и всичко приключва до там. Всяко растение има нужда от специални грижи, които да го поддържат свежо и с приятен вид, за да може и то да дава всичко, на което е способно за помещението, в което е поставено.

Има растения, които не изискват постоянна 24-часова грижа и именно те са едни от най-подходящите за дома.

Палмови растения

Декоративните палми са едни от най-подходящите растения за дома, които не биха отнемали твърде много грижи, за да имат чудесен вид. „Домашната“ палма е с мексикански произход, расте до 120 см и най-доброто нещо в нея е, че е достатъчно забележима и създава приятно впечатление във всеки, който я зърне.

Как да се грижим за нея? Доста лесно. Тя трябва да бъде в достатъчно голяма саксия или кашпа, а поливането са извършва, когато пръстта изсъхне. Това е на практика всичко.

Дяволски бръшлян

Това растение се поддържа доста лесно. То е от типа пълзящи, но може да се отглежда и в саксия, както и във висяща кошница, а защо не и с помощта на колче.

Единственото задължително нещо за това растение е, че има нужда от средна по влажност почва и достатъчно количество слънчева светлина. Така то вирее доста по-добре, отколкото в сенчести места.

Зелена лилия

Домашни цветя, които са лесни за отглеждане и които няма да ви карат да се прибирате по-рано от едноседмичната си почивка. Това цвете може да бъде открито в няколко различни разновидности, според типа на листата. Те могат да бъдат изцяло обагрени в зелено, до кремаво и бяло.

Зелена лилия е лесна за отглеждане във висящи кошници, тъй като от нея често се пускат висящи разклонения.

Хоя

Това растение има восъчни ароматни цветове, които се обагрят в розово, както и зелени листа. Може да се отглежда като растение в саксия, във висяща кошница или като увивно растение около колче.

Хоята не е капризна относно наличието на вода и се полива чак, когато повърхността на почвата е суха. Така то може да издържи доста дълго време без да бъде поливано. Може да достигне размери до над 1 метър.

Драцена

Това растение е вид, който има красиво оцветени листа, които могат да бъдат разнообразни и различни при различните видове. Драцената има едно стебло, като от него тръгват всичките му листа, които на запознатите с други растения могат да напомнят на листата на царевичния стрък.

Височината на тези домашни цветя от вида Драцена може да достигне до цели 3 метра. Преди да я поливате проверете дали почвата е достатъчно суха, тъй като това е едно от малкото условия за отглеждането ѝ у дома.

Фикус

Класическото растение е винаги на мода и е едно от най-лесните за отглеждане у дома. Щом веднъж сте виждали фикус, едва ли бихте могли да го сбъркате с друго растение. Ако отчупите парче или нараните листото, от него потича лепкав млечнобял сок.

Фикусът може да достигне височина, колкото на дърво, стига да му предложите подходящи условия, подрязване и пространство. Това растение ще има нужда от средна до добра осветеност, като преди да го полеете, проверете дали почвата е достатъчно суха.